Verkoopmedewerker Optiek

voor inwoners, met gemeenten en UWV
Heb je altijd al gedacht aan een baan bij een opticien, maar mis je de juiste achtergrond?

Optiekzaken zijn niet alleen de mooiste, maar ook de best lopende winkels die er zijn. In Nederland dragen meer dan 9 miljoen mensen een bril en/of contactlenzen. Nog veel meer mensen hebben een zonnebril. Of twee. Of misschien wel tien. Kortom, voor de één is een bril onmisbaar, voor de ander een fashionstatement. Het vinden van goed personeel is voor de optiekwinkels een uitdaging. Dit biedt kansen: jij kunt het verschil maken!

Werken in de optiek saai? No way! Op de website van Werkenindeoptiek.nl laten wij je graag zien wat je kunt verwachten. Van een hoogbejaarde tot een bekende rapper, en van oogmeting tot stylingadvies: geen één klant en geen één dag is hetzelfde. Ben je al enthousiast? Meld je dan aan voor de voorlichtingsbijeenkomst!

Over het traject

Een carrièreswitch maken en kennismaken met de optiekbranche? Dan heb je nu de kans om deel te nemen aan een leerwerktraject van 3 maanden mét baangarantie én verschillende vervolgperspectieven.

Voor het behalen van dit MBO-certificaat ga je 1 dag per week naar de onderwijslocatie én leer je 2 dagen per week in de praktijk bij een opticien. De eerste 3 maanden werk en leer je met behoud van uitkering.

Na het volgen van dit certificaat kun je direct aan de slag in de optiekbranche, bijvoorbeeld bij het assisteren bij de refractie en het voeren van assortimentsbeheer. Het streven is om dat te doen bij het optiekbedrijf waar je ook je leerwerkstage hebt gelopen. Daar kom je dan in dienst.

Doorleren?

Als er interesse is, kun je vervolgens de BBL-opleiding Opticien (niveau 4) volgen. En er zijn ook mogelijkheden voor andere opleidingen op het gebied van optiek. Je krijgt dan vrijstellingen voor het deel dat al met het mbo-certificaat is behaald.

Wat bieden wij jou?

 • De mogelijkheid een toekomst op te bouwen én diploma’s te halen in een branche die volop in ontwikkeling is.
 • Na het behalen van het certificaat ga je voor 24 uur tot maximaal 40 uur per week aan de slag bij de opticien waar je ook stage hebt gelopen (arbeidsovereenkomst voor minimaal 6 maanden). In welke functie dit zal zijn -en met welk perspectief- is in overleg met de werkgever.
 • Salaris: Ter onderhandeling met de werkgever. In de optiekbranche is geen CAO en daarom houdt de NUVO jaarlijks een salarisonderzoek. Het gemiddelde brutosalaris per uur van een verkoopmedewerker optiek € 12,10.

Wat heb je nodig voor deze opleiding?

 • Een diploma op minimaal mbo-2 niveau
 • Je moet goed met mensen/klanten om kunnen gaan
 • Je bent communicatief vaardig
 • Je vindt het leuk om in een winkel te werken
 • Je bent dienstverlenend
 • Je kunt accuraat werken
 • Je vindt het interessant om trends en ontwikkelingen te volgen
 • Je hebt affiniteit of ervaring met zorg en/of affiniteit of ervaring met klanten adviseren
 • Je hebt een voorliefde voor techniek en/of affiniteit en ervaring in beroepen die te maken hebben met gastvrijheid

Klinkt dit jou als muziek in de oren? Meld je dan snel aan!

Dit traject bieden wij aan in samenwerking met: Deltion College, Dutch HealthTec Academy, Summa College, Zadkine, NUVO en Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.

Ja, ik wil graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Liever een ander traject?

Bekijk hier welke andere leerwerktrajecten er in de regio worden aangeboden.