voor inwoners, met gemeenten en UWV
Hafez in de keuken

Hafez droomt van zijn eigen restaurant

De 41-jarige Hafez is een doorzetter. In maart 2022 is hij een van de eersten die het leerwerktraject Basiskok voor statushouders heeft afgerond en zijn certificaat krijgt. Daar ging een hele geschiedenis aan vooraf. “Het is een droom die uitkomt.”

Lange reis

Hafez verlaat zijn geboorteland Eritrea in 2012. Via Sudan en Libië maakt hij uiteindelijk de gevaarlijke oversteek naar Europa. In 2014 komt hij in Nederland aan. Hij verblijft in verschillende asielzoekerscentra, waarna hij in 2015 in Hilversum terechtkomt. Hij vindt in Nederhorst ten Berg een baan in de keuken. Hij werkt daar met veel plezier, maar wil na een aantal jaar een volgende stap maken. Wanneer Hafez solliciteert naar een functie als chef-kok bij een ander restaurant, krijgt hij de vraag of hij een certificaat heeft. Ondanks zijn jarenlange ervaring, heeft hij die niet.

De baan gaat daarom aan hem voorbij. Maar Hafez geeft niet op. Uiteindelijk komt hij terecht bij het WerkgeversServicepunt Gooi en Vechtstreek, waar hij de kans krijgt het leerwerktraject Basiskok voor statushouders te volgen. Hafez: “Ik wilde vroeger al kok worden, dus dit is een droom die uitkomt.”

Zo veel mogelijk Nederlands

Bij The Canteen, op het mediapark in Hilversum, worden Hafez en elf andere statushouders begeleid door docent Koken en chef-kok René Ameling. De sfeer in het restaurant is uitstekend. Er wordt hard gewerkt, maar het personeel heeft er ook zichtbaar plezier in. René heeft veel ervaring met het opleiden van mensen. Hij geeft les aan mbo-studenten, maar dus ook aan statushouders. Het vraagt een andere aanpak. “We spreken zo veel mogelijk Nederlands. Dat is de beste manier om de taal te leren. Maar zeker in het begin is het communiceren soms echt handen- en voetenwerk. We werken ook veel met videomateriaal, zodat ze de vaardigheden goed onder de knie kunnen krijgen.”

Eigen restaurant is zijn toekomstdroom

En hierna? Hafez droomt ervan om een eigen restaurant te openen. Waar hij dan ook weer statushouders kan helpen. René ziet dat met vertrouwen tegemoet: “Hafez heeft talent en een drive. Die komt er wel.”

Ook zo'n mooi traject volgen?

Neem direct contact op!

Uitreiking certificaten door wethouder Wolthers
Uitreiking certificaten door wethouder Wolthers

Lees hier het interview met werkgever Jamie