voor inwoners, met gemeenten en UWV
V.l.n.r. Edwin Blom (CEO), medewerker Jude en accountmanager Ernst Tukker

Aan het werk na een zoektocht van ruim negen jaar

De 44-jarige Jude werkt sinds begin 2021 bij TUBES, na een zoektocht van meer dan negen jaar. ‘’Dat ik deze kans heb gekregen, betekent alles voor me.’’

In 2010 komt Jude vanuit Uganda naar Nederland en verblijft een aantal jaar in een AZC. In 2014 verhuist hij naar Bussum en begint zijn zoektocht naar werk. Taal blijkt een barrière te zijn. Hij zoekt geregeld contact met de gemeente voor hulp: Jude volgt verschillende opleidingen, wat zijn kansen op het vinden van een baan vergroot. In dit interview vertelt hij over zijn zoektocht.

Taal als barrière

Kort na zijn verhuizing naar Bussum start Jude met de inburgeringscursus en haalt al snel zijn diploma. Hij gaat vrijwel direct op zoek naar een baan. “Ik wilde het liefst aan de slag in de IT. Helaas was mijn IT-opleiding aan de Makerere University in Uganda al lang geleden, ik moest mijzelf gaan bijscholen. Omdat ik niet goed Nederlands sprak, ben ik eerst gestart met de cursus ‘Nederlands als Tweede taal’ bij het ROC in Hilversum. Met dat certificaat op zak stapte ik weer naar de gemeente.”

Kennismaking WSP

Via de gemeente komt Jude terecht bij het WSP voor begeleiding naar werk. “Ik vertelde dat ik in Uganda ook als teamleider in een magazijn had gewerkt. Het idee ontstond toen om te zoeken naar banen in een magazijn. Omdat ik een rijbewijs had, was het logisch om ook mijn heftruckcertificaat en VCA-diploma te halen.” Jude behaalde beide diploma’s in 2020, maar helaas lukte het niet om werk te vinden. Jude begint, zoals hij zelf zegt, de hoop een beetje op te geven. “Ik dacht eerlijk gezegd dat het me in Nederland niet zou gaan lukken. Tot afgelopen zomer.”

Sollicitatie TUBES

Jude wordt door zijn WSP-accountmanager Ernst Tukker voorgesteld aan TUBES, een internationaal bedrijf in Hilversum. TUBES bottelt wijnen, cocktails en sterke drank ‘per glas’ in innovatieve buisjes van glas of rPET. Het bedrijf heeft een vacature voor magazijnmedewerker. Tijdens zijn sollicitatiegesprek wordt duidelijk dat Jude meer in zijn mars heeft, mede door zijn leidinggevende ervaring in Uganda. “Ik kreeg na het gesprek eigenlijk gelijk het aanbod om aan de slag te gaan als productiemedewerker. Ook zagen ze mogelijkheden om op korte termijn door te groeien naar productie operator.”

Direct een jaarcontract

Jude krijgt direct een jaarcontract. Dat zijn werkgever het goed had gezien, blijkt al snel. Jude is nog geen drie weken in dienst, wanneer hij tijdelijk het werk van de productie operator overneemt. “Dat was best spannend, een geweldige vuurdoop. Het heeft ervoor gezorgd dat ik in augustus al begon aan een training voor operator. Die rol vervul ik nu al een paar maanden.”

‘Ik heb mijn weer leven terug’

Als we Jude vragen naar wat deze baan voor hem betekent, dat zegt hij dat hij zijn leven terug heeft. “Dat ik deze kans heb gekregen, betekent alles voor me. Ik heb weer een reden om op te staan, ik ga de deur uit en ben onder de mensen. Ik vind het belangrijk dat ik mijn gezin kan onderhouden. Dat kan nu, dankzij deze baan.

Wil jij ook werken bij Tubes?

Neem contact met ons op!

Meer over TUBES

Jude aan de slag als productieoperator
Jude aan de slag als productieoperator

Lees hier het interview met werkgever Edwin