voor inwoners, met gemeenten en UWV

Meer werk voor schoonmakers in regio Gooi en Vechtstreek

Publicatiedatum: 19 januari 2023

Het aantal door UWV verstrekte WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek daalde ook in december verder. Het totaal aantal uitkeringen kwam aan het eind van de afgelopen maand uit op 2.152. Een daling van 34 uitkeringen (-1,6%) ten opzichte van de maand november. Net als veel sectoren heeft ook de schoonmaakbranche te maken met ernstige personeelstekorten. Het aantal schoonmakers met een WW-uitkering bleef nagenoeg gelijk en is voorlopig onvoldoende om alle openstaande vacatures voor schoonmakers in de regio op te vullen.

In regio Gooi en Vechtstreek veel werk in de schoonmaak

Na uitbraak van het coronavirus in 2020 daalde de vraag naar schoonmakers landelijk met zo’n 10% en gingen veel schoonmakers als reactie daarop in andere sectoren werken. Het ging hier vooral om jongeren. Ook werken er veel arbeidsmigranten in de schoonmaaksector. Voor hen was het in die periode minder makkelijk om naar Nederland te komen om in de schoonmaak te gaan werken. Het gekrompen aanbod van schoonmakers is vooral nu goed voelbaar op de regionale arbeidsmarkt, omdat de vraag naar de diensten van schoonmakers na de coronaperiode weer fors is gestegen. In het derde kwartaal van 2022 stonden er landelijk 15.600 vacatures voor schoonmakers open.

Ook in de regio Gooi en Vechtstreek is er een groot tekort aan schoonmakers. Deze vacatures zijn moeilijk in te vullen. Vergeleken met twee jaar eerder is er in de regio een stijging met 75%, naar 206 openstaande vacatures, zichtbaar. In omringende regio’s zoals Amersfoort en Midden-Utrecht zijn er ook flinke stijgingen zichtbaar. In de regio stonden eind Amersfoort nam de vraag naar schoonmakers met 97% toe en in de regio Midden-Utrecht met 108%. Bij UWV stonden eind 2022 ongeveer 32 schoonmakers met een WW-uitkering in de regio Gooi en Vechtstreek ingeschreven. Het zijn vooral schoonmakers voor kantoren, bedrijven, hotels en instellingen. Vergeleken met twee jaar eerder is dit aantal met 42% gedaald. Hetzelfde beeld zien we in de regio’s Amersfoort (-49%) en Midden-Utrecht (-56%).

Ontwikkeling Vacaturemarkt Schoonmaak | Schoonmakers met een WW-uitkering

(Bron: UWV)

Schoonmaakwerk opstap naar baanzekerheid

UWV publiceerde op 12 januari jongstleden het artikel ’Schoonmaak in beeld’, wat gaat over werken in de schoonmaaksector. Hierin wordt onder meer gemeld dat ongeveer 4 op de 10 schoonmakers in deeltijd werkt. Hiervoor is vaak bewust gekozen. Toch is er sinds 2018 is een verschuiving zichtbaar waarbij het aantal contracturen iets is toegenomen. Hierdoor zijn per saldo minder schoonmakers nodig. Een andere uitdaging die in het artikel wordt genoemd en waarmee de schoonmaaksector geconfronteerd wordt is de vergrijzing. Inmiddels is 1 op de 3 schoonmakers 55 jaar of ouder. Dit leidt tijd tot een vervangingsvraag, waarvoor binnen afzienbare tijd veel instroom aan personeel nodig is. Mogelijke oplossingen zouden kunnen liggen in het verhogen van het aantal uren. De schoonmaaksector biedt goede kansen op duurzaam werk voor laagopgeleide werkzoekenden. Instappen zonder veel werkervaring of voorkennis is mogelijk en vaak ook een opstap naar ander werk of een opleiding. Binnen de schoonmaakbranche zijn er verschillende ontwikkel- en doorstroommogelijkheden.

Imago schoonmaakbranche

Jeroen Schuil, arbeidsmarktadviseur UWV: ’De schoonmaakbranche kampt nog steeds met een minder positief imago. Slechts weinig studenten kiezen bewust voor een toekomst in de schoonmaak. De sector doet van alles aan om meer waardering te krijgen voor het schoonmaakvak. Bijvoorbeeld met nieuwe technologieën, zoals de inzet van sensoren om vuil te traceren.’ Hierdoor wordt het werk gemakkelijker gemaakt voor het personeel en kwalitatief beter uitgevoerd.

Ook is er bijvoorbeeld toenemende aandacht voor taakverbreding, werkplezier, digitalisering en personalisatie. Schuil: ‘Verder worden in de cao hogere jeugdlonen afgesproken, weeklonen en all-in lonen. De sector experimenteert verder met nieuwe wervingsmethoden zoals Open Hiring om nieuw personeel te werven. Iedereen krijgt dan de mogelijkheid op een baan aangeboden, zonder een zware sollicitatieprocedure. Vaak worden deze werknemers ook nog door de werkgever opgeleid.’

Daling WW-uitkeringen wijkt af van landelijk beeld

Terwijl in de meeste regio’s in Nederland het aantal verstrekte WW-uitkeringen in december toenam, was er in de regio Gooi en Vechtstreek nog steeds sprake van een daling. Eind december 2022 verstrekte UWV in de regio in totaal 2.152 WW-uitkeringen. Dat waren 34 uitkeringen minder dan een maand eerder, een daling van 1,6%. In bijna alle arbeidsmarktregio’s in Nederland nam het aantal verstrekte WW-uitkeringen juist toe, gemiddeld met 3%.

Dit verschil is voor een groot deel te verklaren door een afname van het aantal WW-gerechtigden vanuit de sector vervoer en logistiek in de regio Gooi en Vechtstreek. Eind november waren dit nog 115 WW-gerechtigden en eind december was dit aantal gedaald naar 79. Dit is een afname met maar liefst 31,3%. Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking daalde licht en kwam afgelopen maand uit op 1,6%. Het landelijke percentage bleef gelijk op 1,5%.

Klik hier om de hele nieuwsflits te lezen.

Meer nieuws

Al het nieuws