voor inwoners, met gemeenten en UWV

Ervaringsverhaal: eindelijk werk na negen jaar

Publicatiedatum: 6 januari 2022

De 44-jarige Jude werkt sinds begin 2021 bij TUBES, na een zoektocht van meer dan negen jaar. ‘’Dat ik deze kans heb gekregen, betekent alles voor me.’’

In 2010 komt Jude vanuit Uganda naar Nederland en verblijft een aantal jaar in een AZC. In 2014 verhuist hij naar Bussum en begint zijn zoektocht naar werk. Taal blijkt een barrière te zijn. Hij zoekt geregeld contact met de gemeente voor hulp: Jude volgt verschillende opleidingen, wat zijn kansen op het vinden van een baan vergroot. In dit interview vertelt hij over zijn zoektocht.

Taal als barrière

Kort na zijn verhuizing naar Bussum start Jude met de inburgeringscursus en haalt al snel zijn diploma. Hij gaat vrijwel direct op zoek naar een baan. “Ik wilde het liefst aan de slag in de IT. Helaas was mijn IT-opleiding aan de Makerere University in Uganda al lang geleden, ik moest mijzelf gaan bijscholen. Omdat ik niet goed Nederlands sprak, ben ik eerst gestart met de cursus ‘Nederlands als Tweede taal’ bij het ROC in Hilversum. Met dat certificaat op zak stapte ik weer naar de gemeente.”

Kennismaking WSP

Via de gemeente komt Jude terecht bij het WSP voor begeleiding naar werk. “Ik vertelde dat ik in Uganda ook als teamleider in een magazijn had gewerkt. Het idee ontstond om te zoeken naar banen in een magazijn. Omdat ik een rijbewijs had, was het logisch om ook te gaan voor een heftruckcertificaat en VCA-diploma. Beide behaalde ik in juli 2020.” Helaas lukte het niet om snel werk te vinden en Jude begint, zoals hij zelf zegt, de hoop een beetje op te geven. “Ik dacht eerlijk gezegd dat het me in Nederland niet zou gaan lukken. Tot afgelopen zomer.”

Sollicitatie TUBES

Jude wordt door zijn WSP-accountmanager Ernst Tukker voorgesteld aan TUBES Wines & Spirits by the Glass. TUBES is een internationaal bedrijf, gevestigd in Hilversum en bottelt wijnen, cocktails en sterke drank ‘per glas’ in innovatieve buisjes van glas of rPET. Het bedrijf heeft een vacature voor magazijnmedewerker. Vrij snel in de sollicitatieprocedure wordt duidelijk dat Jude meer in zijn mars heeft, mede door zijn leidinggevende ervaring in Uganda. “Ik kreeg na het gesprek eigenlijk gelijk het aanbod om aan de slag te gaan als productiemedewerker. En ze zeiden er ook bij dat ze mogelijkheden zagen om op korte termijn door te groeien naar productie operator.”

Direct een jaarcontract

Jude krijgt direct een jaarcontract aangeboden als productiemedewerker. Dat de mensen bij TUBES het goed hadden gezien, blijkt een paar weken na zijn aanstelling. Jude is nog geen drie weken in dienst, wanneer hij tijdelijk het werk van de productie operator overneemt. “Dat was best spannend, maar ook een geweldige vuurdoop. Het heeft er bovendien voor gezorgd dat ik in augustus al begon aan een training voor operator. Die rol vervul ik nu al een paar maanden.”

‘Ik heb mijn leven weer terug’

Als we Jude vragen naar wat deze baan voor hem betekent, dat zegt hij dat hij zijn leven terug heeft. “Dat ik deze kans heb gekregen, betekent alles voor me. Ik heb weer een reden om in de ochtend op te staan, de deur uit te gaan en onder de mensen te zijn. Ik vind het belangrijk dat ik mijn gezin kan onderhouden. Dat kan nu, dankzij deze baan.

CEO Edwin Blom over inclusief werkgeverschap:

“Ik heb de overtuiging dat je met diversiteit in je organisatie meer kunt bereiken. Het draagt geweldig bij aan het werkgeluk van alle medewerkers en zorgt voor positieve energie.”

CEO Edwin Blom over Jude:

“Jude is een geweldige aanwinst voor ons bedrijf. Hij is het voorbeeld van hoe je culturele verschillen inzet als kracht. Hij is enorm positief, erg betrouwbaar en prettig in de omgang.”

Meer weten?

Meer nieuws

Al het nieuws