voor inwoners, met gemeenten en UWV
Maxim (25) uit Hilversum werkt sinds half april 2022 bij MetalTech, het bedrijf van Peter van Leeuwen en Cor van der Werf. Maxim is 6 jaar geleden gevlucht uit Syrië vanwege de oorlog en is via het WerkgeversServicepunt Gooi en Vechtstreek bij MAKE Center uitgekomen.

Door het contact van Herman de Boer, accountmanager MAKE Center, en het WerkgeversServicepunt, kon Herman Maxim vrij snel voorstellen bij MetalTech. En met succes; Maxim kon bijna direct aan het werk. Hij heeft het in een nieuw land met een andere cultuur in een nieuwe werkomgeving prima naar zijn zin. Peter is blij met hem.

Wat maken jullie zoal bij MetalTech?

Peter: “MetalTech is een verspanend bedrijf. 30% van de capaciteit bestaat uit het maken van compacte sealmachines. We maken mallen voor bedrijven die maaltijdbakjes maken en zorgen dat deze goed afgesloten kunnen worden. 70% werken wij voor derden en maken wij allerlei kleine onderdelen, halffabricaten zoals hulpstukken voor fotocamera’s, setjes voor onderdelen voor bedrijven met sorteermachines, 3D kijkers voor Artis. En nog veel meer. Dit doen we met 23 collega’s vanuit onze werkplaats in Weesp.”

Hoe is je ervaring met het WerkgeversServicepunt?

Peter: “Het contact met hen is goed, ook in de afstemming met MAKE Center. Zij hebben mij op weg geholpen door wat administratieve ondersteuning bij de start van Maxim op te pakken voor mij. Iedereen met de juiste instelling krijgt van mij de gelegenheid zich te ontwikkelen. Die kans moet je wel met beide handen aanpakken. Je hebt wat geluk nodig en moet op het juiste moment de juiste mensen spreken, maar dat geluk dwing je ook zelf af.”

Wat heb je hiervoor gedaan?

Maxim: “Nadat ik vanuit Syrië in Nederland kwam, heb ik 1,5 jaar in een AZC gezeten. Ik kon en mocht daar niks doen en raakte er licht depressief van. Toen ik wel mocht werken, heb ik mij gelijk aangemeld voor een inburgeringscursus en ben ik de horeca aan het werk gegaan in Amsterdam. Ik sprak al wel Engels dus dat ging vrij makkelijk. “Ga zo snel mogelijk Nederlands leren. Dit geeft je een voorsprong bij het vinden van werk.”

Toen kwam Covid-19 en viel alles stil in de horeca. Mijn contract werd opgezegd. Ik wist niet dat ik recht had op een uitkering. Gelukkig had ik al wel een huis, maar 14 maanden lang had ik geen inkomsten en wel vaste lasten. Mijn schulden liepen dus op. Mijn vader, moeder en zusje wonen nog in Damascus. De rest van mijn familie woont over de hele wereld. Van Dubai tot Canada. Ik ben hier alleen. Dat is natuurlijk wel eens moeilijk. Gelukkig spreek ik hen regelmatig.”

Hoe ben je bij MAKE Center terecht gekomen?

Maxim: “Terwijl ik zonder werk zat, nam Herman contact met mij op. Ik stond toen al een tijd ingeschreven als werkzoekende. Ik gaf aan dat ik een baan voor de rest van mijn leven wilde, dus niet een tijdelijke pakketpost koeriersbaan of zoiets, zoals ik eerder kreeg aangeboden door het UWV.”

Je opleiding start in september, waarom ben je nu al gestart bij MetalTech?

Maxim: “Herman vertelde mij over een BBL-opleidingstraject Verspanen en dat ik zou kunnen starten in september 2022. Nadat ik mijn CV had gestuurd en ik een goed gesprek met Peter had, kwam ik erachter wat dit precies inhoudt. Ik was direct enthousiast en heb mij ingeschreven voor deze mbo-opleiding. Intussen werk ik nu alvast bij MetalTech. Dit geeft mij naast een vast inkomen ook een voorsprong als ik naar school ga. De theorie leer ik dan, een stukje praktijk heb ik nu alvast geleerd. Echt mooi dat ik binnenkort in het MAKE Center praktijklessen krijg. De hal ziet er erg mooi uit. In Syrië zat ik op een middelbare school, in een opleiding die vergelijkbaar is met de havo. Mijn vader heeft in Rusland techniek gestudeerd dus ik had wel een kleine basis gelegd. Opleidingen in Nederland zijn wel veel specialistischer. In Syrië leer je veel breder iets over alle beroepen.”

Wat doe je bij MetalTech?

Maxim: “Ik ben gestart met het instellen van een CNC-machine. Met een beetje hulp van mijn collega Ed kon ik dit na ruim een week al zelfstandig. Dit vind ik erg leuk om te doen. Als ik dit écht goed kan, dan wil ik ook leren programmeren. Dat komt vanzelf wel.”

Wat zou je tegen anderen willen zeggen die zo’n stap overwegen?

Maxim: “Ga zo snel mogelijk Nederlands leren. Dat is de basis als je hier gaat wonen. Met diploma kom je makkelijker aan het werk. De taal van het land geeft je zeker een voorsprong bij het vinden van werk. Dit heb ik voor een deel geleerd tijdens mijn inburgeringscursus, maar vooral door op straat Nederlands te spreken en door mij aan te melden bij de roeivereniging in Hilversum. Vooral zelf oefenen, oefenen, oefenen dus. En natuurlijk willen leren en laten zien dat je graag wilt werken.”

Bron: MAKE Center