voor inwoners, met gemeenten en UWV
Syrische Radwan via WSP aan de slag bij Novus Autos

Radwan voelt zich vrij man door baan bij Novus Auto

De 35-jarige Radwan voelt zich weer een vrij man. Sinds februari 2021 werkt hij als verkoper bij Novus Auto. De weg daar naartoe was zwaar, mede doordat zijn vrouw ziek werd. “Dankzij deze baan doe ik weer mee. Hoe dankbaar ik ook ben voor de ondersteuning die ik kreeg in Nederland, ik wil echt nooit meer een uitkering.”

Van Syrië naar Saoedi-Arabië en Nederland

Radwan is 22 als hij zijn diploma Journalistiek behaald aan de Universiteit van Damascus in Syrië. Vanwege de onstabiele situatie in het land besluit Radwan kort daarna dat een baan als journalist geen goed vooruitzicht is. Hij vertrekt naar Saoedi-Arabië en gaat aan de slag als verkoper bij een autodealer. Dat werk doet hij tot begin 2017 en vlucht dan met zijn vrouw en zoontje naar Nederland. “We kwamen in verschillende azc’s terecht en tot op de dag van vandaag ben ik daarvoor dankbaar. Nederland is een fijn en veilig land om te leven.”

Zoektocht naar een baan

Eind 2017 krijgt het jonge gezin een woning aangeboden in Huizen. Ze proberen een baan te vinden, maar doordat ze allebei niet goed Nederlands spreken verloopt die zoektocht moeizaam. “Daarom hebben we een taalcursus van een half jaar gevolgd. We wilden net weer op zoek naar werk, toen mijn vrouw ernstig ziek werd.” Er volgt een zware tijd, waarin Radwan blijft zoeken naar werk. “Dat  was best lastig door de zorg voor onze twee kindjes en een zieke vrouw. Maar ik wilde wel heel graag aan de slag, meedoen aan de maatschappij en van betekenis zijn.”

Via WSP gekoppeld aan Novus Auto

Via de jobcoach Eric van Amerongen van de gemeente Huizen wordt Radwan gekoppeld aan de WSP-accountmanager Frank Boekschoten. “Frank stuurde geregeld mails met vacatures. Ineens zag ik de vacature bij Novus. Ik belde Frank gelijk om te zeggen dat ik heel graag wilde solliciteren. Frank vroeg mij m’n cv door te sturen. Dat heb ik toen gedaan en een dag later belde Carel mij al.” Carel Buis is eigenaar van Novus Auto, een onafhankelijk importeur van exclusieve auto’s met fabrieksgarantie. De afgelopen jaren zijn meerdere WSP-kandidaten bij Novus aan de slag gegaan.

Na een proefperiode een jaarcontract

Drie dagen na het sollicitatiegesprek kan Radwan al beginnen. Frank legt ondertussen contact met de gemeente, om te zorgen dat Radwan met behoud van zijn uitkering een proefperiode kan draaien bij Novus. “In het begin was het erg lastig, door de taal en alle systemen. Maar ik wilde dat het een succes zou worden, dus deed erg mijn best. Goed opletten, kijken naar hoe collega’s het doen en natuurlijk zo veel mogelijk Nederlands spreken.”

Ik voel me weer een vrij man

De proefperiode verliep zo goed dat Radwan inmiddels een jaarcontract heeft. “Geen taalcursus kan hier tegenop. Het gaat nu best goed met mijn Nederlands, maar natuurlijk vind ik dat het nog beter kan. Ik ben vooral heel erg dankbaar dat ik deze kans heb gekregen. Ik voel me een vrij man. Hiervoor was ik de hele dag bezig met werk vinden, vooral in mijn hoofd. Zoeken naar een baan is als vluchteling niet makkelijk. Er zijn vooroordelen, we spreken de taal niet of minder. Nu ben ik vrij daarvan. Het voelt goed om onderdeel te zijn van een team met collega’s. Frank en Carel zijn geweldige mensen en ik ben dankbaar dat deze kans voorbijkwam.”

Ook aan de slag bij Novus Autos?

Neem direct contact op!

Carel Buis en Radwan
Carel Buis en Radwan

Lees hier het interview met werkgever Carel