voor inwoners, met gemeenten en UWV

UWV opent NOW-loket

Publicatiedatum: 6 april 2020

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave
Werkgevers die in aanmerking willen komen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf maandag 6 april om 9.00 uur een aanvraag indienen bij UWV. UWV verwacht tienduizenden aanvragen per dag.

‘Nadat dinsdag de definitieve regeling bekend is geworden, is er met man en macht gewerkt om de laatste tests uit te voeren’, zegt Fred Paling, voorzitter Raad van Bestuur van UWV. ‘De resultaten zijn positief en dat betekent dat het loket, zoals we wilden, maandag open kan. Ik heb ongelooflijk veel waardering voor de medewerkers die alles op alles hebben gezet om dit mogelijk te maken.’

Werkgelegenheid behouden

De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Checklist voor werkgevers

UWV verwacht werkgevers die een complete aanvraag indienen binnen twee tot vier weken te kunnen uitbetalen. ‘Vaak zal het zelfs sneller gaan’, aldus Paling. ‘Van belang is wel dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen.’ Om werkgevers daarbij te helpen is op de website van UWV straks een checklist te vinden met de benodigde gegevens.

Tienduizenden aanvragen per dag

UWV rekent op tienduizenden aanvragen per dag. Paling: ‘We zijn daar op voorbereid. Mocht de aanloop te groot worden, dan is er een soort wachtrij mechanisme ingebouwd, waarbij mensen gevraagd wordt het iets later nog eens te proberen. Sowieso is het natuurlijk prettig als de aanvragen een beetje gespreid binnenkomen. We hopen dat werkgevers, indien mogelijk, daar rekening mee willen houden. Niettemin, alles is in een recordtempo neergezet. Dus het is onvermijdelijk dat we nog tegen onvoorziene zaken en knelpunten aanlopen. Die proberen we dan zo snel mogelijk op te lossen, maar we vragen om begrip daarvoor.’

Voor meer informatie over en/of de aanvraag van de NOW-regeling, zie: uwv.nl/now

Meer nieuws

Al het nieuws