voor inwoners, met gemeenten en UWV

Heeft u al een Harrie in dienst?

Publicatiedatum: 14 maart 2019

GOOI EN VECHTSTREEK – Niet elke werkgever heeft een Harrie in dienst en dat is best wel jammer. Want een Harrie© is namelijk geen gewone werknemer. Het is de personificatie van de ideale collega-werknemer.

Wat doet een Harrie© precies? We vroegen het Ronald Clous, uitvoerend projectleider Banenafspraak. Ronald houdt zich in zijn dagelijks werk bezig met het ondersteunen van werkgevers die bezig zijn met inclusiviteit. Ronald: “Kort samengevat houdt een Harrie© zich bezig met de begeleiding op de werkvloer van een collega met een arbeidsbeperking ofwel een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij is het aanspreekpunt, vraagbaak en zorgt voor de dagelijkse werkbegeleiding. Maar hij geeft ook complimenten en heeft aandacht voor sociale aspecten op het werk.” Een Harrie© is dus geen hulpverlener, hij is een collega. En daarin schuilt ook zijn kracht, want vaak is hij ook een expert binnen het vakgebied.

Kan iedereen een Harrie© worden?: Ja en nee. Het moet je liggen, je moet het leuk vinden om collega’s te helpen maar je moet ook geduldig zijn. Harrie© staat voor Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk. Als je dat allemaal in je hebt heb je een streepje voor, maar er komt meer bij kijken. Specifieke kennis over de wetgeving bijvoorbeeld of over het managen van verwachtingen, maar ook in staat zijn om intervisie kunnen geven.

Ondersteuning voor werkgevers
Voor werkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben blijkt Harrie© van onschatbare waarde. Ronald: “We realiseren ons dat bij het begeleiden van een afstand en/of beperking veel komt kijken, maar als je er als werkgever tijd en energie insteekt krijg je er een hoop voor terug.” Om werkgevers hierin te ondersteunen is er de Harrie© Helpt training. Het doel van deze training is om medewerkers en/of werkgevers op te leiden tot Harrie©  zodat zij een goede begeleiding kunnen geven. Met als doel natuurlijk dat zowel werkgever als werknemer er voordeel van hebben. De werkgever krijgt een gemotiveerde medewerker die goed begeleid wordt en de werknemer kan echt duurzaam aan de slag.

Harrie© Helpt training
Werkgevers die zich inzetten voor een inclusieve arbeidsmarkt krijgen van het Werkgeversservicepunt kosteloos een tweedaagse Harrie© Helpt aangeboden. Speciaal voor werkgevers en/of werknemers die de begeleiding op de werkvloer op zich nemen. Tijdens deze tweedaagse Harrie-training krijg je praktische vaardigheden voor begeleiding op de werkvloer van medewerkers met een afstand tot werk. Neem voor meer informatie contact op met Ronald Clous via r.clous@wspgv.nl.

Meer nieuws

Al het nieuws