Statushouders starten met leerwerktraject

voor inwoners, met gemeenten en UWV

29 oktober 2018

Deze maand zijn acht statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) met veel enthousiasme gestart in een leerwerktraject voor een baan in de bouw. De deelnemers hebben allemaal relevante werkervaring in het land van herkomst. We verwachten dat we aan het einde van het jaar acht certificaten kunnen uitreiken.

Deelnemers leerwerktraject najaar 2018 Bouw- en Installatiemensen BussumIn een periode van acht weken krijgen ze bij opleidingsinstituut Bouw- en Installatiemensen de specifieke kennis aangereikt om hun vak ook in Nederland uit te kunnen oefenen. Het gaat om installatiemonteurs, elektromonteurs, tegelzetters, metselaars en timmermannen. Behalve vakinhoudelijke trainingen krijgen ze ook speciale taallessen gericht op het snel leren van vakjargon en behalen ze het veiligheidscertificaat: VCA, dat nodig is om in de bouw aan de slag te kunnen.

 

Meer kans op een baan
Na het afronden van het leerwerktraject gaan ze via een werkervaringsplaats twee maanden aan de slag bij een bouw- en installatiebedrijf. Op deze manier kunnen ze de geleerde theorie meteen in de praktijk brengen en vergroten ze hun kans op baan bij een van deze werkgevers.

Begeleiding
Gedurende het traject worden alle deelnemers intensief begeleid en het opleidingsinstituut zet zich via dergelijke Leerwerktrajecten al jaren in voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ben van Zelst van Bouw- en Installatiemensen vertelt waarom ze zich hier graag voor inzetten. “Na een onzekere periode van een aantal jaren, waarin hun leven totaal is veranderd, is het mooi om deze gemotiveerde mannen te coachen naar uiteindelijk een betaalde baan in de bouw.”